همه چیز دربارهی فیلم خورشید
همه چیز دربارهی فیلم خورشید
فیلم خورشید فیلمی در ژانر درام است. این فیلم در سال 1398 به کارگردانی مجید مجیدی و تهیهکنندگی خود او ساخته شد. مجیدی در گروه نویسندگان و تهیهکننندگان این فیلم نیز به همکاری پرداخته است و در کنار نیما جاویدی به نویسندگی پرداخته است و به همراه امیر بنان در تهیهکنندگی این فیلم نیز سهیم بوده است. این فیلم توانست جایزههای متنوعی در سی و هشتمین جشنوارهی فیلم فجر برنده شود. سیمرغ بلورین بهترین فیلم و بهترین فیلمنامه از جمله جوایزی است که این فیلم توانست به نام خود اختصاص دهد.
داستان فیلم خورشید
این فیلم مانند فیلم بچههای آسمان، داستانی از کودکان را روایت میکند اما این بار مجیدی به موضوعی با چاشنی اجتماعی پرداخته است و در آن داستانی از کودکان کار را روایت میکند. فیلم روایت ماجراجویی کودکی به نام علی است. این کاراکتر با بازی درخشان روحالله زمانی توانست نظر بسیاری را به خود جلب کند. علی کودکی است که خواهرش را از دست داده و به دلیل مشکلات روانی در تیمارستان بستری است. پدر او نیز از خانه فرار کرده است و علی به عنوان کاراکتری تنها در فیلم معرفی میشود. نقش مادر علی را طناز طباطبایی ایفا میکند. علی در یک اوراقی لاستیک مشغول به کار است. در سکانسهای ابتدایی فیلم میبینیم که علی به همراه چهار نوجوان دیگر لاستیکهای ماشین لوکسی مانند بنز را میدزدد. در همان ابتدا متوجه میشویم که اگرچه این کودک به دلیل مسائل مالی مجبور به انجام این کار است، اما روحیهای مهربان و در عین حال جاهطلب دارد. هاشم رئیس یک باند مواد مخدر است این کاراکتر با بازی علی نصیریان از او میخواهد تا در مدرسهی کودکان کار ثبتنام کند و به او داستان گنجی را توضیح میدهد که در زیرزمین مدرسه دفن است. علی که مانند دیگر کودکان کار از مشکل مالی رنج میبرد به این امید که در با حفرکردن زیر زمین میتواند به زیرخاکی برسد، در مدرسه ثبتنام میکند. نام این مدرسه «خورشید» است و معلمی بسیار دلسوز به نام آقای رفیعی دارد که حامی بچهها است. جواد عزتی بازی تحسینبرانگیزی را در نقش معلم مدرسه ایفا میکند. اما علی به تنهایی دنبال گنج نیست بلکه سه نفر دیگر از دوستان وی در این سفر طولانی همراه او هستند.
جواد عزتی در این فیلم به عنوان معلمی مهربان سعی میکند حالات دانشآموزان که کودکان کار هستند را درک کند و آنها را کمک کند. درگیریهای زیادی در مدرسه انجام میشود که منشأ برخی از آنها علی است اما معلم مدرسه با او به تندی برخورد نمیکند. جواد عزتی که پیش از این در فیلمهای مختلفی با ژانرهای متفاوت درخشیده بود این بار در نخسین همکاری خود با مجیدی به دنیای کودک و نوجوان وارد شد تا هنر بازیگری خودش را این بار در این زمینه به مخاطب نشان دهد.
در موازات این داستان، داستان دیگری برای شخصیت زهرا اتفاق میافتد. بازیگر این نقش شمیلا شیرزاد است. او که به همراه برادرش برای گذران زندگی مجبور به فروشندگی است، دستگیر میشود و آقای رفیعی در پی آزاد کردن او از زندان است.
این فیلم با داستان ماجراجویی خود مخاطبان مختلفی با بازه سنی مختلف به خود جذب میکند و در انتهای فیلم مخاطب متوجه میشود که علی فریب داده شده است و تمام تلاشهای او برای رسیدن به گنج در واقع تلاش برای پیدا کردن مواد مخدری بوده است که هاشم در زیرزمین مدرسه پنهان کرده است. در سکانس آخر فیلم نیز نشان داده میشود که سقف مدرسه خراب میشود که آن را میتوان به خراب شدن کاخ آرزوهای علی تشبیه کرد. پسری که نمیدانست بازیچهی فردی برای رسیدن به مواد مخدر شده است و در ذهن خود گنجی را برای رهایی زندگی خود و مادرش از چنگال فقر را ترسیم کرده بود. اما آنچه در این داستان مطرح است این است که تماشاگر از ابتدای فیلم در جریان اتفاقاتی که علی در جریان آن نیست.
فیلمبرداری فیلم
آنچه در فیلم خورشید بسیار حائز اهمیت است نور است. در این فیلم، فیلمبردار و کارگردان از عنصر نور به خوبی استفاده کردهاند. هومن بهمنش فیلمبرداری این فیلم را برعهده دارد. وی توانسته است نمرهی بسیار خوبی را به لحاظ فیلمبرداری کسب کند چراکه فیلمبرداری در فضای بستهی آبانبار انجام میشود که همین موضوع فیلمبرداری را بسیار سخت و دشوار میکند.
جوایز خارجی فیلم خورشید
این فیلم علاوه بر جوایز داخلی توانسته جوایزی را در جشنوارههای فیلم خارجی نیز دریافت کند. این فیلم توانست جایزهی فانوس جادویی بخش مسابقه اصلی شیر طلایی در هفتاد و هفتمین دوره جشنواره بینالمللی فیلم ونیز را از آن خود کند. در اسکار 2021 نیز این فیلم به عنوان نمایندهی سینمای ایران معرفی شد. در جشنوارهی فیلم ونیز مجیدی اظهار کرد که مسئلهاش در این فیلم دولتها و حکومتها نیست بلکه او اعتقاد دارد مردم باید مسئولیت اجتماعی خود را بپذیرند. همچنین کیوان مقدم برای طراحی صحنه در این فیلم برندهی جایزهی بهترین طراحی صحنه در جشنوارهی فیلم فجر شد.
اکران فیلم خورشید
از آنجائیکه این فیلم در زمان همهگیری ویروس کرونا به اکران رسیده بود، اکران عمومی آن به دلیل محدودیتهای کرونایی امکانپذیر نبود و دستاندرکاران آن تصمیم به اکران آنلاین گرفتند. این فیلم توانست در پلتفرمهای آنلاین فیلم و سریال به فروش حدود دو میلیاردی برسد و در مجموع حدود صد هزار بلیط برای این فیلم فروخته شد.
چاشنی داستان
مجیدی دوباره در این فیلم از عنصر «غیرت» استفاده میکند اما این بار مانند فیلم «بچههای آسمان» مسابقهی دو را برای نشان دادن آن استفاده نمیکند بلکه بچههای کار را هدف قرار داده است و مخاطب را با خود به اعماق زمین میبرد تا این عنصر را در جسم یک کودک به رخ بکشد. علی که نماد بچههای کار است، در تلاش است تا به هر ریسمانی چنگ بزند و وضعیت مالی خودش و مادرش را بهبود دهد. آنچه هنر کارگردانی مجیدی را در این فیلم به رخ میکشد، توانایی او در نشان دادن صحنههای غمانگیز فیلم به گونهای است که مخاطب در آن صحنهها غرق نشود و احساس غم و فقر و بدبختی بر مخاطب حاکم نشود. با اینکه فیلم فضایی اجتماعی دارد و دغدغهمند است و میتواند موضوعات مربوط به کودکان کار را به خوبی منتقل کند، اما سیاهی موضوع فیلم در مخاطب سنگینی ایجاد نمیکند.